Η θερμοπληξία είναι η υπερθέρμανση του σώματος, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας του, η οποία μπορεί να ανέβει σε υψηλά επικίνδυνα επίπεδα.
Πρόκειται για μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα.
Επιρρεπείς σε θερμοπληξία, εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα, είναι και οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα, δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη.
Συμπτώματα
Το σημαντικότερο σύμπτωμα της θερμοπληξίας είναι η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου με την λιποθυμία να είναι το πρώτο σημάδι.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Πονοκέφαλο
Ζάλη
Έλλειψη εφίδρωσης παρά τη θερμότητα
Κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα
Μυϊκή αδυναμία ή κράμπες
Ναυτία και εμετός
Ταχυκαρδία, η οποία μπορεί να είναι είτε ισχυρή είτε αδύναμη
Ταχεία αναπνοή
Μεταβολές συμπεριφοράς, όπως σύγχυση, αποπροσανατολισμός
Σπασμούς
Αναισθησία
Πρώτες βοήθειες
Εάν υποπτεύεστε ότι κάποιος έχει θερμικό επεισόδιο, καλέστε αμέσως το 166 ή μεταφέρετε το άτομο σε νοσοκομείο. Κάθε καθυστέρηση που ζητά ιατρική βοήθεια μπορεί να είναι θανατηφόρος.
Ενώ περιμένετε να φθάσει το ασθενοφόρο, ξεκινήστε. Μετακινήστε το άτομο σε ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον ή τουλάχιστον σε μια δροσερή, σκιερή περιοχή και αφαιρέστε τυχόν περιττά ρούχα.
Έπειτα δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές οι οποίες θα ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματος:
Αφαιρέστε τα βαριά ρούχα, για να αερίζεται το σώμα του.
Αερίστε τον ασθενή με ότι πρόχειρο μέσο διαθέτετε.
Βρέχτε το πρόσωπο του, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο ή παγωμένο νερό.
Τοποθετείστε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι του.
Τοποθετείστε, παράλληλα, θήκες με πάγο στο λαιμό, τη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο την απώλεια θερμότητας από το σώμα του
Ελέγξτε διαρκώς τη θερμοκρασία του σώματός του και συνεχίστε τις προσπάθειες ψύξης μέχρι η θερμοκρασία του σώματός του να πέσει στους 38 βαθμούς Κελσίου. Αντιπυρετικά (π.χ., Acetaminophen, ασπιρίνη και άλλα στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) δεν έχουν κανένα ρόλο στη θεραπεία της υπερθερμίας.
Αν είναι εφικτό, χορηγείστε άφθονα υγρά με μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει αυτά που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
Σε περιπτώσεις σπασμών προστατέψετε τον από πιθανό αυτοτραυματισμό, χωρίς ωστόσο να τοποθετήσετε κάτι στο στόμα του και να του δώσετε υγρά.
Σε περίπτωση εμετού σιγουρευτείτε ότι η αεροφόρος οδός παραμένει ανοιχτή γυρίζοντας τον στο πλάι.
Μην χρησιμοποιήσετε πάγο σε ηλικιωμένους ασθενείς, μικρά παιδιά, ασθενείς με χρόνιες ασθένειες ή για οποιονδήποτε ο οποίος παρουσιάζει θερμό επεισόδιο χωρίς προηγούμενη έντονη άσκηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Συμβουλές πρόληψης
Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα μεταξύ των ωρών 11 AM-3PM - αυτή είναι η πιο ζεστή ώρα της ημέρας. Εάν είστε εκτός αυτών των ωρών, αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως και παραμείνετε στη σκιά.
Άσκηση νωρίς - Εάν σας αρέσει να τρέχετε ή να γυμνάζεστε έξω, το κάνετε νωρίς το πρωί ή αργότερα το βράδυ όταν ο ήλιος είναι χαμηλά.
Ενυδάτωση - Να πίνετε άφθονο νερό όταν πρόκειται να είστε έξω στη ζέστη, βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και αντικαθιστά τα υγρά που χάνονται από την εφίδρωση.
Φορέστε χαλαρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα - Τα πιο σκοτεινά χρώματα παγιδεύουν τη θερμότητα.